Online gouden juwelen kopen. Welke zijn de verschillen?

Ingediend door erik op di, 01/03/2023 - 17:47

Gouden juwelen online kopen

Er zijn online heel wat soorten gouden juwelen te koop. Eén van de voornaamste criteria om te bepalen welk soort juweel het juist is, is de kostprijs. Vergulde of gold plated halskettingen, armbanden, oorbellen en ringen zijn heel trendy tegenwoordig. Ze zijn zo populair omdat ze het uiterlijk hebben van een luxe gouden sieraad maar het is een stuk voordeliger in de portemonnee. Zo worden juwelen voor iedereen betaalbaar en wordt combineren en afwisselen ook gemakkelijker.

1. Puur goud

Men spreekt van puur goud in geval van 24 karaat. Een karaat geeft de kwaliteit aan m.a.w. hoeveel procent puur goud erin verwerkt zit. Bij 24 karaat komt dat neer op 99,99% zuiver goud. Puur goud met 24 karaat komen we enkel tegen in goudstaven omdat het te zacht en te buigzaam is om te bewerken en juwelen van te maken. Bovendien is het gevoelig voor slijtage. Om het goud harder te maken en dus beter te kunnen bewerken, voegt men andere materialen toe zoals koper en zink. Zo ontstaan verschillende goudgehaltes en kleuren.

2. Soorten karaat (goudgehaltes)

Naast 24 karaat is er ook nog 22, 18, 14 en 9 en 8 karaat goud. Afhankelijk van het percentage goud krijgen ze een keurmerk

  • 24 karaat bevat dus 99,99% puur goud, aangeduid met 999
  • 22 karaat bevat 91,60% puur goud, aangeduid met 916
  • 18 karaat bevat 75% puur goud, aangeduid met 750
  • 14 karaat goud bevat 58,5% puur goud, aangeduid met 585
  • 9 karaat bevat 33,75% puur goud, aangeduid met 375
  • 8 karaat bevat 33,3% puur goud, aangeduid met 333

In een ring staat vaak een stempel dat aangeeft hoeveel puur goud er in verwerkt zit.

In Nederland mag men een sieraad van 9 karaat goud niet de naam “gouden sieraad” geven. In andere landen zoals Duitsland en Engeland mag dat wel. In België is een keurmerk dan weer niet verplicht.

         3. Wat is het verschil tussen geel- wit en roségoud

Geelgoud is de meest voorkomende, de meest klassieke vorm van goud. Juwelen uit geelgoud zijn gemaakt van 14 of 18 karaat goud. Concreet bevat een ring van 18 karaat goud voor 18 van de 24 delen puur goud, bij 14 karaat is dat 14 van de 24 delen. Het overige deel zijn andere metalen zoals koper en zink.

Bij witgoud krijgt het goud een witte kleur door fijn goud te combineren met een legering van palladium, zilver of zink. Dit edelmetaal wordt dan voorzien van een laagje rhodium waardoor de sieraden extra beschermd zijn tegen krassen. Dit is dezelfde werkwijze als bij het vergulden of verzilveren van een juweel. Het kan wel voorkomen dat het juweel na een tijdje slijtage vertoont.

Roségoud of roodgoud heeft een zachte rood-roze kleur door een legering met koper en zilver. Of men spreekt van roségoud of roodgoud is afhankelijk van de toegevoegde metalen. Juwelen van 18 karaat roségoud zijn samengesteld uit 75% zuiver goud en de overige 25% bestaat uit koper en zilver. Bij 18 karaat roodgoud is enkel 25% koper toegevoegd bij het zuiver goud, dus geen toevoeging van zilver. Toch is het verschil tussen beide vaak moeilijk te zien.

4. Invloed van goud gehalte op de prijs

Goud is duur dus hoe meer goud er verwerkt zit in het juweel, hoe duurder. Een sieraad van 9 karaat goud zal goedkoper zijn dan een sieraad van 14 karaat goud. In dit geval heeft het gehalte goud weinig invloed op de prijs. Het prijsverschil zal eerder te verklaren zijn door maakloon- en ontwerpkosten

5. Wat is gold plated?

Gold platen of vergulden is eigenlijk hetzelfde.  Als je op zoek bent naar een goedkoop alternatief voor een gouden sieraad, dan is een verguld sieraad de oplossing. De vorm van het juweel wordt gemaakt van een basismateriaal zoals koper, zilver of stainless steel waarop dan een dun laagje goud wordt aangebracht. Ins ons assortiment kiezen we vooral voor juwelen in stainless steel belegd met een laagje 18 karaat goud. Die keuze is heel bewust gemaakt omdat we kwalitatieve, betaalbare juwelen willen aanbieden die niet verkleuren. Toch is enige voorzichtigheid aangeraden omdat het laagje goud onderhevig is aan slijtage.

Categorie
Soorten juwelen